Țara în care prețul roșiilor a crescut cu 700%. De ce au explodat prețurile și câți bani au făcut fermierii

de: Anca Lupescu
20 07. 2023

O creștere de 700% a prețului la roșii le aduce un câștig uimitor agricultorilor. Guvernul din această țară a început să vândă roșii la prețuri subvenționate în mai multe locații, desfășurând camionete mobile, tocmai din cauza acestei creșteri imense.

Fermierii s-au îmbogățit peste noapte

O creștere de opt ori mai mare a prețurilor la roșii îi îmbogățește pe unii fermieri indieni, deși câștigurile lor excepționale ar putea fi de scurtă durată din cauza unei probabile creșteri a ofertelor în următoarele săptămâni.

Prețurile cu amănuntul ale roșiilor erau duminică la Delhi la 178 de rupii (1,94 euro) pe kilogram, un salt de peste 700% față de 1 ianuarie, potrivit datelor compilate de Ministerul Alimentației. Media națională a fost de aproape 120 de rupii  (1,31 euro) în acea zi. Astfel, un fermier care a vândut aproximativ 30 de kilograme de roșii într-o zi a obținut nu mai puțin de 58 de euro într-o zi.

Creșterea, cauzată de ploile abundente care au perturbat aprovizionarea, a afectat nervii consumatorilor, multe gospodării renunțând temporar la roșii – un element esențial al principalelor mâncăruri indiene. Însă cultivatorii sunt încântați.

Cuplul care s-a îmbogățit într-un sezon

Ishwar Gaykar a declarat că el și soția sa Sonali, care cultivă roșii pe un teren de 4,9 hectare lângă Junnar, în vestul statului Maharashtra, au obținut un profit de aproximativ 24 de milioane de rupii (peste 261.000 de euro) până acum în actualul sezon, față de 1,5 milioane de rupii în anul precedent.

Cuplul, care angajează între 60 și 70 de muncitori zilieri pentru a gestiona câmpurile, a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de roșii din regiune. Ishwar a căpătat statutul de celebritate, deoarece mass-media locală face coadă pentru interviuri.

„În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, roșiile se vindeau cu abia 2,5 rupii pe kilogram”, a declarat Ishwar, care a suferit o pierdere de aproximativ 2 milioane de rupii în același sezon din 2021. „Oferta este subțire, în timp ce cererea rămâne puternică”.

Cei doi soți au furnizat aproximativ 350 de tone în ultimele săptămâni și se așteaptă să vândă în curând alte 150 de tone, cu condiția ca starea vremii să nu se deterioreze. Ei culeg trei recolte în fiecare an, iar recolta actuală are între 120 și 140 de zile.

Problema, intens discutată în societate

Aprovizionarea a fost afectată de întreruperile de transport ca urmare a ploilor musonice abundente și a inundațiilor din unele regiuni, iar inflația va crește, deoarece și alte legume s-au scumpit. Problema a ajuns pe prima pagină a ziarelor și face obiectul unor dezbateri aprinse pe rețelele de socializare, consumatorii dând vina atât pe zeul ploii, cât și pe autorități pentru această situație.

Guvernul a început să vândă roșii la prețuri subvenționate în mai multe locații, desfășurând dube mobile. Se arată un oarecare impact, dar prețurile sunt încă foarte mari pentru consumatorii dintr-o țară cu 1,4 miliarde de locuitori. În general, roșiile costă mai mult în lunile ploioase iulie și august, dar vârful a fost neobișnuit în acest an, scrie Indiatimes.

Deși se așteaptă ca prețurile să scadă în următoarele săptămâni, odată cu o îmbunătățire a circulației camioanelor, cultivatorii se bucură de norocul lor actual.

„Nu am văzut niciodată ca produsele mele să se bucure de un preț atât de mare”, a declarat Mahendra Nikam, ale cărui roșii au ajuns la 130 de rupii pe kilogram (1,42 euro) în Surat, un oraș din statul Gujarat.

„Cu mai puțin de două luni în urmă, fermierii erau literalmente forțați să arunce roșiile sau să dea plantele roditoare la vite.”

Deepak Chavan, un analist independent din Pune, a declarat că în pepiniere se înregistrează o cerere mare de plante de tomate din cauza creșterii recente a prețurilor.

„Fără îndoială, aceasta este o avere de scurtă durată, dar nu voi fi surprins dacă vom asista la o situație asemănătoare cu cea a supraofertei în septembrie”, a spus el.